30 juni 2011

Nyhet?

Häromdan ville Arvika Nyheter träffa mig då de hade hittat bloggen. Jag tänkte varför ville de träffa mig, vad är det för nyhet! De tyckte att jag var en inspiration för andra genom mitt mål att gå femdagars trots att jag låg på operationsbordet för bara två månader sedan (saknar bukhinna), får nu cellgifter samt ska det bero på var man bor i landet vilken behandling och vård man får.

Mamma tyckte absolut inte att jag skulle göra det eftersom det kunde "skada mig" angående framtida vård i Karlstad. Jag tänkte men vad ska jag va rädd för...det är ju en blogg, min dagbok som är mina tankar, funderingar och upplevelser vilket är MIN sanning. Jag har väl rätt att få dela dem med andra?!

Att gå femdagars är kanske ett orimligt mål men för mig är det ett mål bara att få åka dit och för att få känna mig som en frisk människa några dagar i alla fall. På cytoenheten är de så snälla och låter mig få cellgifter veckan efter istället bara för att jag ska kunna delta i tävlingen. Åker golfbil, annars hade det inte varit genomförbart för mig.  

Vem skulle inte i min situation bli arg, ledsen och förbannad på sjukdomen och systemet när livet håller på att rinna ifrån en. Jag saknar kontroll och kompetens över mitt livs öde just nu. Den bergochdalbana som jag har genomgått det senaste halvåret är ju inget som jag önskar någon annan.

Det är ju klart att jag funderar starkt på hur det kommer sig att inte CSK kontaktade specialister redan i november 2010 när de satte in cellgifter då de inte klarade av operationen. Hur kommer det sig att de inte kontaktade någon för konsultation i alla fall. Inte ens efter tre behandlingar?!

När jag till slut kom till Uppsala frågar de mig varför jag inte har skickats tidigare..vad ska jag svara på det när jag själv flera gånger hade påtalat olika behandlingar och kirurgiska metoder?! Jag hade tom sökt andra sjukhus utanför landet. Det var då jag förstod (eller trodde) att man för längesen aldrig ens tänkt att det gick att rädda mig. Beror det på pengar eller att spridningen var så stor....den frågan kommer jag aldrig att få svar på och den spelar ingen roll nu.

Jag ältar inte utan jag mår bra, är opererad och det gick väl och om det blir fler operationer på tal så är det Uppsala som jag vill ska utföra dem då de är specialister. Jag vill även att de ska se på röntgenplåtar osv inför framtida behandling.

Även detta med cellgiftsbehandling och vilka preparat som skulle användas. Hade nuvarande behandling sett annorlunda ut om jag bott någon annanstans? Det tror jag eftersom det var på tal om en blandning av två preparat i Uppsala som bevisligen ger bättre effekt tillsammans....men idag är jag nöjd med att få de cellgifter jag får då jag har diskuterat detta med min behandlingsläkare på CSK och jag litar på henne till 100% att detta är det bästa för mig.

Avancerad specialistvård kommer inom några år att vara centrerad till ett eller några sjukhus, bla äggstockscancer och bukspottkörtelcancer. Regeringen och SKL (Sveriges kommuner och Landsting) har enats om detta. Cancerfonden meddelar i sin rapport att 150 kvinnor/år med äggstockscancer kan få sina liv förlängda genom en centering. Idag räddas 375 och genom en centrering kommer vi upp till 525 av totalt 750 som drabbas varje år. Det är många liv och meddelåldern är 59 år, jag var 35...

"En centralisering av exempelvis avancerad kirurgi skulle rädda många liv. Trots att vi vet detta görs hundratals operationer av mindre vanliga diagnoser på kliniker som har för litet patientunderlag. Sämre överlevnadssiffror är konsekvensen. Det är oacceptabelt!"
Läs mer cancerfondsrapporten 2011

Då undrar ju jag hur tänker CSK är det pengar eller har de missat detta helt?! I Uppsala sa en av mina kirurger att jag är mitt i en skarv och berättade om just detta. Där håller de på med att förbereda sig sedan 1-1,5 år tillbaka och utför liknande operationer som min varje vecka. Jag hoppas verkligen att denna typ av kirurgi hamnar i Uppsala.  

Det är självklart att om jag hade haft den kunskap som jag har idag skulle jag ha ställt andra frågor, ställt andra krav än vad jag gjorde från början om specialistvård. Givetvis tror man att de som man möter vet och gör de bästa valen för en och i starten av en sjukdom blir många med mig apatiska innan det sjunker in och innan man själv börjar leta möjligheter. Kan min blogg ge andra tips och råd är det super bra.

Jag fick inspiration av Kjell Brobergs blogg som på allvar kämpar med olika läkare och sjukhus med sin spridda tarmcancer. Han har själv fått bekosta flera operationer utomlands då svenska kirurger bedömt att han är för sjuk för att opereras. Då kan inte Försäkringskassan gå in och betala hans operationer. Sedan i januari i år kan vi välja vilket land inom EU som ska utföra våra operationer men bara om våra läkare anser det genomförbart. Kjell kämpar nu mot att läkare bedömer olika i hans sjukdom, hur han ska behandlas, hur många tumörer han har osv... Som han får kämpa kan man undra om det är meningen i Sverige 2011. Hälso- och sjukvårdslagen är tydlig: vi ska rädda liv.


Jag anmälde till Socialstyrelsen min förste läkare på Vårdcentralen för jag tyckte att hon kunde ha kopplat mina besvär till gyn eller agerat snabbare då jag fick vänta i två månader på ultraljud. Men givetvis hade hon gjort allt rätt så att ändra på arbetssätt ute i primärvården var inget val för att upptäcka äggstockscancer tidigare...vi vet att 2 av 3 kvinnor dör med denna sjukdom för att den upptäcks för sent och även om röntgen har mycket att göra så är det remitterande läkare som avgör hur snabbt insatsen ska utföras.

Jag hoppas att mitt deltagande i Arvika Nyheter kan ge inspiration till andra om att inte ge upp hoppet utan istället bli expert på sin sjukdom. Jag har fortfarande lång väg kvar och kämpar varje dag för att leva med sjukdomen och mitt vanliga liv parallellt. Detta är det svåraste jag har gjort, att anpassa mig och klara av båda... Jag vill ju bara leva som förut och vägrar att inse att det inte skulle gå.


Min utsikt om kvällen....mys!

11 kommentarer:

  1. Ja Fia, är det nåt du blivit under din resa så är det expert på din egen sjukdom. Vi som finns här bredvid dig har också lärt oss ett och annat. Personligen har jag lärt mig att kravställa och ställa frågor och inte ta en "experts" svar för givet. Förr trodde jag att man fick samma vård över hela vårt land, var än man bodde. Jag kunde inte ha mer fel... En sak jag är extremt tacksam över är att Ackis i Uppsala FINNS och att det är så otroligt j-a grymma. De gav oss hoppet tillbaka. Jag älskar dig syster och är med dig hela vägen. P&K.

    SvaraRadera
  2. Ja man har ju insett ett och annat på denna resa... Älskar dig. Puss!

    SvaraRadera
  3. Sofia Sjökvist30 juni 2011 kl. 20:50

    Systrar ni är så goa mot mig. Utan er skulle jag inte orka kämpa och fortsätta denna resa. Love you all

    SvaraRadera
  4. Otroligt bra blogg, det bästa ja läst på länge.
    Hoppas allt går bra dig.
    BTW Hade ja själv haft cancer skulle lagt in broccoligroddar (broccolisprouts)i min diet om möjligt, då de är väldigt rika på sulforafan.
    Har iofs tänkt att ja skulle börja äta det ändå då ja har cancer i familjen.

    SvaraRadera
  5. Herrejävlar du borde bli en poet! Du skriver så bra och rikt på fakta. Men du är redan en poet, en livspoet. Ingen kan styra livet som du!

    SvaraRadera
  6. Helt otroligt att läsa din blogg, du ger massor av energi och inspiration. För mig som jobbar i vården får man många tankeställare och det kommer att hjälpa mig i framtiden. Ett är säkert, du borde börja föreläsa för personalen om bemötande i vården :)

    SvaraRadera
  7. Marie Sjökvist2 juli 2011 kl. 10:51

    Man blir så arg på kd varför de inte skickade dej vidare direkt.. Hadde jag fått en kund (som det är imitt fall) som jag ansett inte klara av så skulle jag skicka vidare direkt! Det var ju en himla tur att din läkare var sjukskriven den där dagen.. Jag tycker att du är en fantastisk person Fia! Å du är såååå stark <3 Kram på dej

    SvaraRadera
  8. Du är helt otolig:) Tur att du kan prata för dig Fia. Jättebra att det kommer fram att det finns stora brister i vården. Kämpa på å lycka till med golfandet i dagarna 5!! Kram Linda

    SvaraRadera
  9. Micaela Tranberg3 juli 2011 kl. 20:29

    Min mormor gick över ett halvår hos läkare i Åmotfors då hon hade ont överallt i kroppen, gå ner i vikt var de svaret hon fick. Hon var då 69 år och inte stor av sig viktmässigt. Hon kallsvettades floder och ssk ville skicka in henne vi flera tillfällen. Jag var själv med henne inne på läkarmottagningen men läkaren sa att hon är säkert hemma till kvällen. Till slut fann de cancer i lungorna.
    Förr fick man lära sig att se upp till personer med hög status så som läkare och ta deras ord för att vara sant och riktigt. Detta gäller inte idag med de brister som finns inom vården. Bra att du har anmält Sofia.

    SvaraRadera
  10. Sofia Sjökvist3 juli 2011 kl. 22:31

    Tack alla för erat stöd.

    Mican det va trist, riktigt tråkigt med din mormor...men tyvärr är det fortfarande så att det finns en hirarki. Läkare har sista ordet och man litar ju gärna till deras kompetens.

    SvaraRadera
  11. Jag förstår inte varför det måste vara prestige mellan olika sjukhus t.ex. Varför man inte skickar vidare för att man har attityden att "vi kan minsann vi också"? När det gäller vård så är det enda viktiga att vårda människan det handlar om. Jag tycker du har en riktigt härlig inställning och det var tankeväckande att läsa om dig i AN!

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, fråga eller synpunkt.