04 juni 2012

sorgens dag

Idag är en sorgens dag då mina tankar går till Kjell Broberg och hans familj. Han var min mentor och ledstjärna i cancervärlden och det var han som hjälpe mig att ta tag i min sjukdom. Kjell har kämpat mot sin cancer sedan 2008. Hösten 2011 var han tumörsfri efter att själv ha bekostat flera operationer utomlands. I vår fick han dåliga besked och han hade återigen fått metastaser. Hans vilja att bli frisk räckte inte ända fram och i onsdagsmorse var det slut.

Kjell har lärt mig att gå vidare och inte nöja mig med dåliga besked från sjukvården utan fortsätta att leta efter de som kan och som törs ta till kniven. Vi hade samma åsikt av cancer att det måste skäras bort för att man ska överleva. Kjell sa att "du måste bli expert på din egen sjukdom" och det var då som jag vaknade och började förstå att det är mitt liv och min kropp trots sjukdom. Saknaden efter Kjell kommer att bli stor den dagen som jag behöver få stöd och råd. Han var en klippa att lista ut var i världen de är bäst på olika operationer och vart man skulle vända sig i olika frågor. Jag är tacksam att jag kom i kontakt med Kjell via hans blogg och för all hjälp som jag har fått. Sov gott K. Mitt hjärta gråter och jag hatar verkligen cancer.

Adress till Kjells blogg: http://tarmcancer.blogspot.se/

Efter att ha vaknat till liv efter gårdagen har min dag varit hektisk och ångetsfylld inför morgondagen. Denna vecka fick jag bara vara pigg ett dygn innan det är dags att få nästa dust. Dessa dagar är de värsta. Ångesten ligger som en snara kring min hals. Har inte lust, har inte tid, känner mig tom och sliten. Andfått som bara den och jag har inte hunnit äta upp mig tillräckligt men jag tänkte att jag måste passa på att göra så mycket som jag bara orkar hela dagen för att få ut nåt bra i alla fall.

Jag tog en tur till Fjöle och gick en promenad med söta Klara. Så underbart skönt och ljuvligt. Lupinerna blommar för fullt vid grusgropa. Försökte hitta en baddräkt åt henne men det fanns inga små. Hur ska det gå med badsäsongen. Sen ringde storfeskarn och ville golfa så vi gjorde 9. Gött och friskt att komma ut. Klarade oss undan regnet och avslutade med en fika i Furtan innan vi reste hem.

På förmiddagen lyckades jag få tag på dietisten som sa att det går bra att äta bananer som är riktigt gula. Jag ska se till att dricka mer vatten till måltider och under dagen. Jag vet att jag är riktigt kass på det. Hon lovade skriva ut fler näringsdrycker och tyckte inte att jag ska övergå till flytande än. Se till att äta lugnt, ofta och tugga maten väl så går det bättre. Hon har alltid så goda råd och hjälper mig med lösningar för att det ska bli så bra som möjligt.


Klara 26 dagar
16 kommentarer:

 1. Alltid lika svårt att höra/läsa om människor som lämnar oss.
  Styrkekram

  SvaraRadera
 2. En dag i taget/kram

  SvaraRadera
 3. Så oerhört sorgligt att din vän och mentor lämnade jordelivet. Förhoppningsvis är han med dig " lite från ovan ". Vilken tur i all din sorg att du träffade denna man, som lärt dig så mycket.
  Sorg gör alltid ont, vi får bara ta ett andetag i taget och tänka på alla gemensamma ljusa minnen.
  Jag är glad för att du fick tid med Klara idag, livets storhet och livets början.
  Jag är som alltid djupt berörd av din kämparanda och din inte glöd.
  Dessa kvaliteter kan ta dig hur långt som helst.
  Tänker på dig och din morgondag.
  All tänkbar kärlek skickar jag dig.
  Ann

  SvaraRadera
 4. Det gör mig ont att läsa om Kjell men samtidigt så himla glad att ni fick lära känna varandra. Vad fin den är den översta bilden, en avskalad spång med periodvist stöd, långt där borta ligger lugnt vatten och klar horisont. Precis som Kjells långa färd. Sorg går inte att komma undan, den går hand i hand med glädjen men är likväl något som river och sliter i hjärtat. Dag för dag Fia, en dag i taget. Halledusan en sådan liten rosenknopp hon är lilla Klara! livets gåva, precis som vatten som ska drickas i massor. Även om bananer är bra, måste du ju ha energi jänta och då mat som ger din kropp kraft att göra dig frisk. Det kommer att gå bra imorgon Fia, fattas bara med den dj-ar anamma som du har! som Pippi sa, du har SPUNK! Sov riktigt gott! kramkram Eila

  SvaraRadera
 5. Gonattklem Fia. Din styrka och ditt fokus ger mig styrka och fokus. Tack.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar att läsa din blogg Sofia. Du har en bra beskrivande helhet i dina ord om vad du är med om. Som idag att det är tungrott med vissa bitar och sen är du ute och spelar golf och letar baddräkt till den lilla i alla fall. Du använder dig av dina krafter:).
  Massa styrkekramar till dig
  //Harry

  SvaraRadera
 7. Massa kärlek och styrka till dig Fia!Åter igen tack för att du delar och inspirerer mig och så många människor!
  Stor kram!

  SvaraRadera
 8. Tänker på dig och sänder dig massa kärlek och kraft.
  Stor kram
  /Caroline

  SvaraRadera
 9. Hej Fia!
  Jag kan förstå att du kommer att sakna din mentor Kjell. Men tänk vad skönt att du hann lära känna honom.Saknad kan ge styrka också.
  Vad gott det måste vara att ha en promenadkompis som Klara.
  /kramiz Annika

  SvaraRadera
 10. Tack för att du delar Kjell med oss, Eila, fantastiskt vackert skrivet. Fortsätt kämpa Fia. Du behövs, kram./ Mia.

  SvaraRadera
 11. Jag följde också Kjells blogg och hade vid något tillfälle mailkontakt med honom. Han var en underbar inspiratör som gjorde allt för att leva. Jag tror också hans tro (katolik) hjälpte honom mycket och jag förstår att han var betydelsefull för andra med cancer och fick dem att kämpa vidare. Var glad Fia att du fick lära känna Kjell och den hjälp han gav dig. Jag tror han följer dig och de andra där han nu är. Vi tänker nu på honom med värme...
  Mycket vackert och tankfullt skrivet av Eila
  Hoppas det går bra för dig idag, Lycka till
  Kram Maggan

  SvaraRadera
 12. Hej Fia!
  Det gör mig ont att läsa om Kjell. Jag hittade till hans blogg via dig och ni båda visar sån kämparglöd och jävlaranamma som smittar av sig. Tack båda!
  Skickar dig extra många styrkekramar idag.
  Christel

  SvaraRadera
 13. Jag håller med! Tack för din kämparglöd! Sor kram! Cia

  SvaraRadera
 14. Tack för allt som du delar och sänder dig kärlek, kraft och kramar.

  SvaraRadera
 15. Tungt att förlora någon man håller av och samtidigt skönt att se att du minsann inte ger upp och ser det som hopplöst för din egen del utan verkligen kämpar vidare. Go girl! /C

  SvaraRadera
 16. Massor av kärlek till dig!

  SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, fråga eller synpunkt.