10 februari 2012

mer centrerad avancerad cancervård

Har inte fått svar från Tyskland ännu men hoppas att det kommer inom kort. Jag tänker att det är omöjligt att ha expertis inom områden i alla länder så det vore ju att föredra om sjukvården kunde gå lite mer över gränserna. Jag menar att man kan hjälpas åt tills det finns expertis, kunskaper och apparater i landet. Sen kan jag se att det vore bättre om man specialiserade sig inom olika områden i olika länder så kan mer pengar satsas, personalen blir mer specialiserade och vården blir mer centrerad. Talar nu om unika och avancerade cancerbehandlingar.

Jag vet att Regeringen vill att vi centrerar b la avancerad bukspottkörtelcancer och äggstockscancer till färre sjukhus. Detta då det är svårt att upprätthålla avancerad kirurgi om man inte utför operationerna regelbundet. Jag  minnas att Ilvars i Uppsala sa att min operation bör utföras varje vecka för att inte missa kompetens. Det är ganska omöjlig att upprätthålla kompetens, expertis vid varje litet sjukhus. Men då är det viktigt att de istället skickar patienterna till rätt instans för att få rätt insats. Där finns mycket mer att arbeta på. Min upplevelse var prestige snarare än att jag skulle få bäst hjälp.

Ja jag vet inte hur jag kommer att göra men nu återstår röntgen, möte med min behandlingsläkare och bedömning från Tyskland. Idag har jag inga besvär mer än att kroppen säger ifrån när jag inte vilar normalt. Men jag lär mig inte, kan inte själv sätta gränser och det är mitt stora bekymmer att aldrig lära sig.. trögfattad person.. jo du leker inte. Men skulle du inse att du inte orkar?! Jag vill ju fungera och ha ett liv som alla andra 36-åriga människor. Griper varje halmstrå för att det så ska vara även om det kostar min ork.

I helgen blir det att träffa tvillingarna och den bäste för det va ju ett bra tag sen vi sågs alla fyra. Önskar er alla en go helg.

Ser på tv att nu har Belgiska forskare konstaterat att cellgift inte skadat barn som legat i magen under cellgiftsbehandlingen. 70 barn har klarat sig utan hjärt- eller hjärnskador. 




Kusten sep, 2011 
den bäste, den kloke, den snälle och jag

3 kommentarer:

  1. Ha en riktigt trevlig helg:)
    Carina

    SvaraRadera
  2. Ja! Det funkar att kommentera när jag använder explorer:)
    Carina (igen)

    SvaraRadera
  3. Hej Sofia! Jag blir hemskt ledsen när jag läser din berättelse. Min mamma har avancerad äggstockscancer och opererades i Tyskland. Om du vill kan du kontakta mig via mejl på chrisstie@itri.se. / Eri

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, fråga eller synpunkt.