07 augusti 2012

STOPP, MAT

Klarade mig utan att bli dålig i natt och stoppet hade släppt utan magont. Skönt. Kanske fungerar min metod, aktivering. Jag tror det i alla fall. Så lättvindigt och bra om jag kan fixa det med jogga, hopp osv. 

Jag vill tacka för alla era kommentarer och idéer om hur jag ska kunna undvika det onda. Jag känner att någon kanske undrar varför jag drabbas så ofta och varför jag aldrig lär mig!!

Orsaken till mina stopp beror först och främst av den omfattande operation i buken som gjordes 2011. Den medförde att det har bildats förträngningar och mindre passage i tunntarmen, vilket är vanligt förekommande. Det kan bli sämre ju längre tiden går och näringen/maten fastnar allt lättare och oftare i tarmväggen. I januari åt jag i princip ALL mat förutom det som ska undvikas pga stomin som majs, nötter, sparris, trådig ananas m.m.  

Långvarig behandling av cellgifter orsakar att organen tar stryk och funktionen blir allt sämre. Tarm och mage arbetar långsammare och klarar inte av samma kapacitet som tidigare. Maten ska tuggas väl, långsamt och jag kan inte äta för mycket åt gången. Maten får inte vara seg eller trådig och det ska tillsättas mycket vätska. För att inte få ont i magen ska alla rotfrukter, grönsaker (kan äta kokta morötter, broccoli), många frukter m.m undvikas. Ja som du förstår är det en hel vetenskap detta med mat.

Mina förutsättningar ändras från ena dagen till den andra och det som fungerade idag kanske inte fungerar i morgon. Det finns ingen mall eller ram för hur det är och ingen kan säga när det ändras. Min dietist vill inte att jag går över till flytande kost, ännu, utan så länge som det är möjligt ska jag tugga. I maj kunde jag äta köttgrytor, i juli är detta helt uteslutet! 

Jag äter inte mjukt bröd, KÖTT, färsk potatis, grillad, stekt eller friterad mat. Ingen sallad, majs, lök, svamp, kyckling eller skaldjur. Får avstå från skalen och kärnor på tomater, gurka, äpplen och päron m.m. Blir inte mycket kvar nu!!

Vad kan jag äta? 
Det som smälter... därav choklad, glass...  kräm, mjölk, kokt korv, falukorv (dock ej stekt), bakad potatis, kassler (utan den hårda ytan, inte stekt), SKINKA, ägg, knäckebröd (blir som smulor), SÅSER, små pasta, ris, gammal potatis, FISK (utan ben som är kokt, ugnsbakad eller grillad i folie) m.m.

Givetvis kan jag äta soppor med diverse smaker på och då ser jag till att den är slät, mixad. Tex sparris är livsfarligt att äta hel men mixad går. Jag är ju inte allergisk utan måste tänka på konsistensen på varje råvara.

Nu när vi har varit borta har det fungerat superbra med maten. Har fått beställa specialkost och de är alla hjälpsamma i restaurangerna. FISK är det som fungerar bäst både i magen och på menyn. Men jag blir bättre och bättre.. om jag får säga det själv HA HA. 

Det har varit så gött att slippa laga mat och jag är GLAD över att det har gått så bra och att de har velat hjälpa mig. 






26 kommentarer:

  1. Wow. Vilken utmaning för dig, det här med mat! Inte avundsjuk alls... Meeeen du verkar ha järnkoll. Inland i alla fall :-) eftersom förutsättningarna ändras hela tiden. Bra att du hittat en liten stopplösning: aktiviteten. Well done! Njut av restaurangbesöken. Ta hand om dig. Gonajti. /Ola

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det är lätt att skriva om men ibland fastnar nåt av det som ska fungera. Haha men det är härligt med restaurangbesök.. KRAM

      Radera
  2. Hej! Jag hittade din blogg igår kväll och började läsa .... Jag har också problem med maten till och från, eftersom jag är opererad för tarmcancer och nu behandlas med cellgifter. Väntar själv på en ny operation då jag har fullt av metastaser på äggstockarna och i hela bäckenet. Det var skönt att hitta din blogg, för du har en hel del erfarenheter som jag kan ta del av! Tack för att du skriver så mycket! Och härligt att du lyckas njuta mellan varven!

    Jag lägger din blogg som länk på min blogg om det är ok för dig. Hälsningar Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du länkar.. har inte hunnit läsa din blogg än mer än de senaste inläggen men som jag förstår på Ludmillas blogg får du inte till en operation i Uppsala hos Haile Matheme. SÅÅÅÅ synd tycker jag eftersom att jag vet att min käre Ilvars Silins jobbar där hos honom nu sedan 1 augusti.

      Han är gynkirurg och specialiserad på det som du behöver hjälp med och opererar liknande operationer varje vecka. Är den bäste. Önskar dig lycka till och jag kommer att följa dig.

      Sofia

      Radera
  3. Förstår att det är skönt att slippa laga mat, vem tycker inte det å då har vi inte dina förhållningsregler att ta hänsyn till. Har sagt det ofta men säger det igen. Du är en kämpe som fixar detta. Du bara inte fixar det, du inspirerar andra på vägen också. Tack för din blogg!! /CR

    SvaraRadera
    Svar
    1. Söt du är CR och jag bugar och tackar för ditt stöd. Kramar Sofia

      Radera
  4. Så skönt att det släppte och nu verkar du ju ha hittat ett sätt som funkar. Håller tummarna för att det fortsätter så.
    Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Me too.. KRAM och tack för ditt stöd

      Radera
  5. Hej Sofia!
    Vad skönt att stoppet släppte utan magont. Det låter inte som någon lätt sak att komma på vad du kan laga för mat. Bra att restaurangerna har varit så hjälpsamma. Hoppas att du har haft en skön natt och en mysig dag idag.
    /kramiz Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ibland blir man förvånad. Tack för ditt stöd. KRAM

      Radera
  6. Underbart att läsa att du blivit så väl mottagen vad gäller specialmat när ni varit ute och ätit.
    Förtsår att det är tufft att det förändras hela tiden men du fixar det också för med din inställning så hittar du lösningar och möjligheter.
    Ta väl hand om dig och din fantastiska kropp.
    Kram
    Christel

    SvaraRadera
    Svar
    1. TACK Christel ska försöka och känner mig på topp nu. Hoppas slippa det onda nu när jag utesluter även köttfärs. KRAM Sofia

      Radera
  7. Härligt att läsa att det funkat så bra att vara på resa och förstår att det tar mycket av din energi att få till det med maten...kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag måste börja ge det tid nu för det är väl det som jag har slarvat med. Men nu måste jag laga mat och bli bättre. KRAM

      Radera
  8. Tack och lov att stoppet släppte. Vilken fin information vi fick angående dina begränsningar när det gäller mat. Härligt att slippa laga mat ett tag det är semester det. Härliga du hittar alltid nya sätt att tänka och handla kring det som dyker upp i livet. Du är en inspirationskälla för mig som läsare. Tack Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tycker att jag inspirerar. KRAM sofia

      Radera
  9. Jippi du slapp stopp den här gången! Ja det är ju inte så mycket kvar på din meny, men du verkar som sagt ha björnkoll! Du är en så fantastisk kvinna fina Fia, och du inspirerar så många! Stor kram // cia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Cia, nej jag förstår inte faktiskt att nån vill läsa om detta som jag skriver. Men det är min terapi och om det hjälper nån att må bättre eller ta vara på livet bättre så är ju det bra. Önskar dig en fin dag i morgon KRAM

      Radera
    2. Det är det som är så fint! Och om vi läsare dessutom kan få dig att må bättre så är det ju helt underbart tycker jag! Win win :-)
      Jag önskar sig också en fin dag!
      Kramar // Cia

      Radera
  10. Du verkar kunna mycket om just den mat som passar dig! Men frågar du dig själv inför varje måltid vad din Kropp kan/vill ha för stunden? Ursäkta om jag är tjatig men jag vill så gärna att du ska slippa besväras att stopp i systemet! Men å andra sidan har du ju hittat en metod att lösa det! Du är din egen coach! Du är bäst! Kram G-B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu vet jag inte vad du menar.. Min kropp vill ha pizza, hamburgare, en blodig biff, en stor KRISPIG sallad, färsk potatis och en massa trådig FRUKT. Men det går inte alls det.. hahaha skämt å sido.

      Men jag ska säga dig att nu är inte mitt största fokus på vilken mat jag vill HA utan det är fokuserat mot VAD fungerar utan ont och vad finns det näring i.

      Ätandet i sig är inte så viktigt och inte heller njutandet. Jag skulle gärna gå över till dropp för att verkligen undvika stopp och krångel. Då skulle jag även veta att jag får in rätt näringsintag vilket är supersvårt nu.

      Nej jag får äta mjuk mat som tarmen tar emot utan att slita ihjäl sig. Idag blev det varmrökt lax med romsås och det var såå gott från fiskbilen. Kommer kanske att bli en hejare på att tillaga fisk i framtiden och då kan jag äta god fisk alla dagar.

      Stor kram för att du bryr dig och följer min blogg.

      Radera
  11. Det får helt enkelt bli fisk på längden och tvären för din del men å andra sidan, skönt att det är något som verkligen funkar utan att ställa till problem. Glad att maten har gått så bra på resan. Tack för att du är du och inspirerar till att verkligen ta vara på varje dag och att leva här och nu. Massa kramar och kärlek till dig.
    /Caroline

    SvaraRadera
    Svar
    1. Söt du Caroline och jag hoppas att du njuter i din tillvaro. Fisk är gott ska jag säga dig om man kan tillreda den bra. Men jag ska lära mig så blir detta bra. Ha ha fast att jag längtar lite efter en fräsch sallad å tugge på =)

      KRAMAR

      Radera
  12. Du är bara fantastisk du!!
    Stora kramen S

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, fråga eller synpunkt.