10 augusti 2012

Second opinion

Många hör av sig och undrar hur de ska gå till väga när det egna Landstinget har uttryckt att det inte finns något mer att göra.

Jag minns när min kirurg sa det samma till mig, blev alldeles kall. Härregud vi har ju inte ens BÖRJAT matchen minns jag att jag sa. Hade bara fått 6 cellgiftsbehandlingar och "väntade" på att något skulle hända så att jag kunde bli frisk.

Jag visste inte då vilken stor spridning som jag hade. Jag är såå glad att de inte hade informerat mig om det utan den äran fick "specialisten", Ilvars Silins. Han visade mig röntgen och de 6 ytterligare ställen som var sjuka. Han kunde operera då det fanns vid slemhinnorna och inte i organen. Han informerade mig om att de skulle ha remitterat mig vidare till Uppsala redan från början eftersom de måste operera flera gånger i veckan för att klara av så omfattande kirurgi. Han undrade även varför de hade gett mig så mycket cellgift eftersom de vet att det försvårar operation.

Här är det pengar som styr inom Landstinget och gränsen var du bor. Man hade inte tänkt operera mig överhuvudtaget.

Jag hade sökt information på nätet och hade hittat Heile Mathemes metoder vilket gjorde mig nyfiken. Jag frågade om de inte kunde skicka mig vidare till Uppsala. Efter några diskussioner blev det så och jag är den förste som de sände vidare ifrån Karlstad. Underligt.

Jag hade fått reda på via nätet att som patient har man rätt till en andra bedömning, second opinion. Jag ville nyttja min rätt.

Det innebär att man i vissa fall har rätt till ytterligare en medicinsk bedömning av en SPECIALIST. Det kan gälla om du står inför svåra medicinska ställningstaganden och om:

- du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom
- den medicinska behandlingen kan innebära särskilda risker för dig
- ditt val har särskilt stor betydelse för din framtida livskvalitet och
det inte står helt klart vilken behandling som är lämpligast just i ditt fall.

Det är din läkare som skriver remiss till specialisten.

Jag är FÖR att ha centrerade center som behandlar svåra cancerfall istället för att varje litet Landsting ska hålla med expertis själva. Det är för svårt att underhålla.

Om jag endast hade haft ena äggstocken sjuk utan vidare spridning hade insatserna gott nog räckt som finns HÄR men beteckningen är "avancerad äggstockscancer" och min läkare bedömde, finns inget mer att göra.

Tack vare operationen har jag fått ett liv som kanske sträcker sig ett tag till, framåt. Det är jag glad över.

Glöm inte att bli EXPERT på din egen sjukdom för det finns läkare som BARA är läkare. De är bara människor de också!!


32 kommentarer:

  1. Jag tycker det är hemskt att folk som är sjuka måste kämpa sig till saker. Har man inte nog att kämpa mot?

    SvaraRadera
  2. Till alla er som kämpar mot byråkrati och prestige samt landstingens pengatänk - stå på er! Kan/orkar du inte kämpa själv - ta hjälp av någon som för din talan!
    Detta har de flesta föräldrar till handikappade barn fått erfara genom åren! Man tror ofta att den nödvändiga hjälpen ska vara självklar för kommuner och landsting - men ack nej.
    Så strid för din rätt till sekond opinion och specialistvård utanför ditt landsting - men ta själv reda på vart du vill komma -annars tenderar det att bli mycket försenat på vägen.
    Fia - ha en skön helg - /Ulla

    SvaraRadera
  3. Vad klok du är! Kram // Cia

    SvaraRadera
  4. Har du läst artikeln i Dagens Nyheter 9 augusti? :
    Grapefruktjuice ökar upptaget av cancermedicin.
    (fr Scientific American)
    Kramar, Aina

    SvaraRadera
  5. Det är sorgligt att pengar får styra i så stor utsträckning när det handlar om människans hälsa... Jag tänker på alla de som inte "orkar eller vågar" stå upp, vad händer med dom??
    En nära vän till mig drabbades nyligen av bröstcancer och hade inte hon stått på sig, så hade hennes operation blivit framskjuten. Det är helt galet hur vissa läkare prioriterar, men som du skriver Fia, de är också människor. Systemet måste ses över.
    Önskar dej en skön lördag!
    Kram Vera

    SvaraRadera
  6. Åter igen tack för dina perspektiv och information om
    hur det fungerar inom sjukvården!Du har så otroligt rätt,det er SÅ viktigt att bli expert på sin egen sjukdom!Ta reda på saker.Undersöka.Stå på sig.Underbart att du gör just det!
    Hejer på dig!!Hela hela vägen:-)
    Stor kram S

    SvaraRadera
  7. Du är verkligen din egen bästa rådgivare Fia! och du står så fantastiskt starkt och stabilt på dina egna ben. Livet är verkligen vackert och jag vet ingen som du som vet att njuta av det så väl. Jag är så oerhört tacksam över dina inlägg där du skriver konkret om cancern och hur det står till med sjukvården här i Sverige. Tack! Second opinion - absolut och utan tvekan!! Det finns bara en väg Fia och den går framåt. Vi är så många som står vid vägrenen och hejar på dig. Go girl, go! Ha en jätte jättefin lördag!! Kramelikram Eila

    SvaraRadera
  8. Ja man måste vara pigg för att kunna vara sjuk. fantastiskt att du orkade stå på dig och på så sätt faktiskt får mer liv. att alla landsting inte kan hålla sig med specialister är väl helt ok men då behöver de ju också inse de och snabbt remittera vidare. Tack för att jag via dig får ytterligare inblick i den svenska vårdapparaten. /CR

    SvaraRadera
  9. Beundrar din styrka och kämparglöd och att du kan inspirera andra i både med och motgång!/irre

    SvaraRadera
  10. Tack för att du gör skillnad...kram

    SvaraRadera
  11. Du har så rätt man måste alltid stå på sig och söka sin egen väg samt komma med egna deér i dagens vård. Du ska veta att du gör skillnad för många mäniskor VARJE dag som du delar med dig av din klokskap.Ha en härlig kväll kram Carina

    SvaraRadera
  12. Det är förfärligt när man ser igenom hur sjukvården fungerar! Det enda raka är att skaffa sig själv
    mkt kunskap, så man kan föra diskussion, och ffa ta reda på vilka regelverk som finns!
    Sofia, du kanske ska skapa opinionsbildning via den där boken som vi pratat om!? Fler får inblick i hur det står till med den svenska sjukvården!
    Du får ofta in så vackra formationer på himlen i dina bilder! Så även denna!
    Stå på dig! Kram G -B

    SvaraRadera
  13. Återigen stort tack för att du delar din resa Fia!
    Din inställning, din kämpaglöd, din livsgnista och ditt tålamod gör att du både inspirerar andra och tar dig framåt mot det du för stunden behöver 'övervinna' eller 'uträtta'. Jag är så tacksam att jag för över ett år sedan hittade till din blogg och har fått vara med på din resa OCH jag är så innerligt tacksam för att du fortsätter kämpa för dig och det som är viktigt för dig.
    Jag hoppas du haft en fantastisk lördag och att din söndag blir likadan.
    Kramar
    Christel

    SvaraRadera
  14. Åh har läst din "cancerresa" i vården, tycker det är hemskt hur sjuka människor inte får bästa möjliga vård. Har själv en svåger som dött i cancer. Min faster har nyss fått cancerdiagnos och man känner sig så maktlös vill hjälpa er alla. Min mamma har Året Runt veckotidning och där stod det om en äldre man som botade sin cancer med lupiner. Satt och letade just efter detta på nätet nu ikväll och hittade det inte, men kom in på din fina blogg istället <3 vart så tagen av din styrka och tycker att du fått kämpa så för att få rätt vård. Hemskt hur det är ,alla liv är väl lika mkt värda. Alla ska ha rätt till att få bästa möjliga vård. kram till dig och lovar fortsätta din blogg. Kram June

    SvaraRadera
  15. Tack Fia för att du delar dina tankar och ditt agerande. Jag kan inte annat än att hålla med dig. Man måste vara väldigt påläst själv för att se till att få den bästa vården. Och du är då inspirerande och klok. Hoppas att du får en härlig söndag. Stor varm kram L

    SvaraRadera
  16. Hej igen! Såg att det var min andliga tidning Nära som det stod om lupinmedicinen kan ge dig hemsidan : www.lupina.is

    Kram igen June

    SvaraRadera
  17. Du är helt fantastisk Fia! Jag hoppas att du njuter till fullo av din helg och att det kanske blir en tur eller två på banan! Ta hand om dig! Massa kramar och kärlek till dig
    /Caroline

    SvaraRadera
  18. Du är bra du Sofia, tack för att du visar fortsatt din styrka🌸. Massa styrkekramar till dig❤❤❤
    Kramar//Harry

    SvaraRadera
  19. Vill understryka vikten av att bli expert på sin egen sjukdom! Alla fall är lika, och sjukdomen yttrar sig på lika många sätt som det finns patienter. Alla läkare kan inte kunna allt, som du säger så är de "bara" människor, de också. Kram!

    SvaraRadera
  20. Alla fall är OLIKA skulle det ju vara...

    SvaraRadera
  21. At this moment I am going away to do my breakfast, once having
    my breakfast coming over again to read other news.

    Also visit my web site :: her response

    SvaraRadera
  22. Having read this I believed it was very enlightening.
    I appreciate you spending some time and effort to put this informative
    article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and
    commenting. But so what, it was still worth it!

    my web site :: korting bij v d

    SvaraRadera
  23. I don't even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don't know who you are but certainly you are going to a famous
    blogger if you aren't already ;) Cheers!

    Also visit my web blog ... Buy property

    SvaraRadera
  24. You can definitely see your skills in the work you write.
    The arena hopes for more passionate writers such as you who aren't afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

    Also visit my web site; opruiming omoda

    SvaraRadera
  25. Wow, awesome blog format! How long have you ever been running a blog for?
    you make running a blog look easy. The overall
    glance of your website is magnificent, let
    alone the content material!

    Also visit my webpage; my latest blog post

    SvaraRadera
  26. I am really happy to glance at this webpage posts which contains tons of valuable information, thanks for providing these data.


    Feel free to surf to my weblog :: property

    SvaraRadera
  27. Great delivery. Sound arguments. Keep up the
    good work.

    Also visit my site ... fast weight loss pills

    SvaraRadera
  28. Υour own report рrοvideѕ establіshed
    helpful to me pеrsonally. Ιt’s reаlly informative
    anԁ you reallу are nаturаllу extгemely
    well-informed οf thіѕ type. You have got opеned uρ our eye in oгder
    to varying ѵieωs οn this particular subϳеct
    togethеr ωith іntriquing, nοtable and ѕtrong content.


    Hеre is my web blog :: buy zolpidem
    Have a look at my blog post ... buy zolpidem

    SvaraRadera
  29. I've been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pretty worth enough for me.
    In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did,
    the internet will be much more useful than ever before.

    my weblog houses

    SvaraRadera
  30. You really make it appear so easy along with your presentation but I find this matter to be really something which I believe I would never understand.
    It sort of feels too complicated and very extensive for
    me. I am looking forward in your next submit, I will attempt to
    get the hold of it!

    my web-site Use This Link

    SvaraRadera
  31. Our webcam girls love watching you naked via cam to cam sex

    SvaraRadera

Skriv gärna en kommentar, fråga eller synpunkt.